En viktig ingrediens när det kommer till kreativitet och skapande är att det finns svängrum för att våga prova!
Redan i tidig ålder lär sig barn att läsa av normer och värden som finns i omgivningen och precis som oss vuxna söker barn bekräftelse i dessa. Att frigöra sig från idéer om hur saker bör vara eller vad som är fint eller bra är, som ni säkert håller med om, ett livsprojekt 🙈 men vi kan hjälpa våra barn genom att aktivt och medvetet öppna upp för samtal som utmanar dem!
Vad som faktiskt är fint/fult, härligt, läbbigt, intressant eller roligt är ju alltid subjektivt. Vi upplever saker på olika sätt och även samma person kan tycka olika om en och samma sak i olika stunder ❣️ genom att förklara det och även vara en förebild i föränderligheten kan vi utmana idén att åsikter och normer är fasta och bestämda.
Det går att skapa rum för dessa samtal och på lekfulla sätt utmana barnens föreställningar. Kanske kan vi exempelvis tycka på ett sätt i en stund och en annan gång ändra åsikt om samma sak? (T.ex. ”Igår var min favoritfärg grön men inte idag för nu älskar jag gult🤩”). Eller prova att ha en normbrytande åsikt som du vet att ditt barn kommer att reagera på (”vilken fin mjölkfläck wow!” 😋). Ni kan tillsammans fördjupa samtalen med frågor som ”vad är det som gör att du uppfattar den som fin/ful?” Kanske är det färgen, formen, lukten, något den påminner dig om?
En annan strategi är att fokusera mer på ord som beskriver saker än ord som värderar. En målning kan förutom att vara vacker, ha intressanta former eller stämningsfulla färger.
Har ni fler strategier att dela med er av på temat? Hur förhåller ni er till ord som fint och fult? 🌈