På Föräldraskapande har vårt ‘mission’ alltid varit att uppmuntra föräldrar till att sysselsätta sig i skapande aktiviteter mer tillsammans med sina barn. Varför är skapande viktigt i ett föräldraskap, kanske du undrar? Kanske får du också lite prestationsångest för att du själv känner dig osäker på teckning, måleri, lera, dans osv. Men oroa dig inte, vår tanke är inte att du “ska kunna” måla/rita/m.m. och lära ditt barn detsamma. Det vi vill uppmuntra till är ett kravlöst skapande där ni båda bidrar och styr. Ett skapande som inte svarar upp mot en färdig mall utan något som händer och utvecklas på vägen. Där ni hittar och använder era unika uttryckssätt.
Om vi tittar på alla kulturer över hela världen, genom historien, har det alltid funnits konst. Grottmålningar, stenskulpturer, smycken, vävda tyger med mönster som berättar något, träsnideri… Människan tycker om att skapa, göra något nytt av det som finns till hands, och att göra vackra saker, sådant som tilltalar ögat och själen. Att sjunga, dansa och ha någon slags tro på en högre makt är också sådant som är gemensamt för mänskligheten. Det är en del av att vara en hel människa, att ha tillgång till olika former av uttryckssätt.
För barnen är det här naturligt, de sjunger, dansar, ritar, målar och tar sig an det mesta med entusiasm (självklart älskar inte alla barn exakt alla av dessa olika uttryck). Med tiden lär sig dock många av oss att vi inte “är tillräckligt bra” och så slutar vi alltmer att syssla med detta, även om det gav oss mycket glädje. Genom att lägga fokus på skaparglädjen och gemenskapen, istället för ett slutresultat, vill vi bidra till att barnen får behålla alla sina uttryck. Inom den Reggio Emilia-inspirerade förskolan pratar vi om hundraspråklighet, att alla dessa uttryckssätt är som olika språk som alla berikar lärandet med olika pusselbitar. Vi vet också att olika personer lär, och uttrycker kunskap, bäst på olika sätt. För att öka möjligheterna till lärande behöver vi därför erbjuda alla olika språk. Att hålla de olika språken levande även hemma ger ditt barn en rikare repertoar och kan också ge en större självkännedom kring vilket eller vilka uttryck som passar ditt barn bäst.
När händerna är upptagna kan hjärnan vila. Det är nyttigt för oss alla i ett modernt, stressat samhälle att låta hjärnan få en paus. Samtidigt är det bra för relationen, när tankarna inte springer iväg är det lättare för oss att vara närvarande i stunden. Då kan vi verkligen se och höra våra barn, vilket är grunden för en relation.
Positiva stunder tillsammans, att vi tankar relationen, ger närhet och gör också så att vardagen flyter på smidigare. Samarbetet funkar bättre och vi får färre konflikter. Det finns så klart många olika sätt att tanka relationen, hitta de som passar bäst för ditt barn och dig. Men smyg gärna in stunder av kravlöst skapande också, för då ger du samtidigt ditt barn alla fördelarna med att ha många olika kreativa sätt att uttrycka sig på.